Afgelopen zondag hadden we de perfecte ingrediƫnten voor een goede afsluiting van het weekend. Fantastisch weer, wat picknickkleden, het strand en leuke vrienden. De grote vriend van Pippiluna had een heerlijke focaccia gemaakt. Dit herinnerde mij er aan dat er nog foto's op m'n camera stonden van een paar weken terug. Door een paar drukke weken op school en hard werken in de tuin kwam dit blog even op een tweede plek te staan. Maar de temperatuur en het gefluit van alle vogels zorgt voor nieuwe energie (en wellicht ook het volgen van de lentekuur van A. Vogel) dus bij deze alsnog het recept voor een verslavende focaccia gebaseerd op een recept van Paul Hollywood (love him, :-)). Voor goede kneedtechnieken kan je bijvoorbeeld de filmpjes van Edwin Klaassen bekijken. Vorig jaar heb ik een broodbakcursus van hem gehad.
Voor 2 grote focaccia's:
500 gram bloem
10 gram zout10 gram gedroogde gist
140 ml olijfolie
360 ml koud water
Grof zeezout
Gedroogde oregano
Doe de bloem in een kom. Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant (zout en gist is geen liefde op het eerste gezicht).
Voeg 40 ml van de olijfolie toe en 3/4 van het water.
Meng met je vingers. Voeg water toe tot dat al het bloem is opgenomen. Je hebt misschien niet al het water nodig.
Sprenkel olijfolie over je werkoppervlak. Kneed ongeveer 10 minuten.
Stop het deeg in een met olijfolie ingevette kom.
Laat het deeg 1 uur rijzen.
Haal het deeg uit de kom. Je hoeft de lucht er niet uit te slaan. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak het plat. Leg de twee stukken op een bakplaat.
Laat dit weer 1 uur rijzen.Verhit ondertussen de oven op 220 graden.
Maak kuiltjes met je vingers. 'Drizzle' nog wat olijfolie over het deeg en strooi er zout en oregano over.
Bak de broden in ongeveer 15 minuten. Ze zijn klaar als de broden hol klinken als je op de bodem klopt.
1 reacties:
yummy yummy yummy i've got love in my tummy
Een reactie posten